DriveGreen magazin - Green je IN

TEST: Opel Grandland – Više od redizajna

Nova verzija popularnog Opel krosover modela Grandland pleni atraktivnim dizajnom preuzetim od najnovije verzije modela Astra. Kvalitet je na visokom novou, ali nažalost i cena

TEST Opel Grandland

Nova verzija popularnog Opel krosover modela Grandland pleni atraktivnim dizajnom preuzetim od najnovije verzije modela Astra. Kvalitet je na visokom novou, ali nažalost i cena

Opel Grandland je prvi put predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu 2017. godine, tada pod imenom Grandland X. Danas je aktuelna redizajnirana verzija kod koje je oznaka X eliminisana iz imena. Promena imena modela je valjda bila logičan potez, jer je i sam redizajn bio prilično detaljan i sveobuhvatan, takoreći kao da je reč o potpuno novom modelu.

TEST Opel Grandland 04

To se svakako odnosi na prednji deo automobila, koji je dobio potpuno nov izgled. Dizajnerske smernice su preuzete sa najnovije verzije modea Astra, a naša ocena je da automobil izgleda veoma atraktivno. To smo i primetili tokom testiranja, jer Opel Grandland privlači dosta pogleda iako je reč o samo još jednom od modela u prebukiranom C SUV segmentu. Bokovi i zadnji deo automobila su dobili samo manje korekcije, kakve se prilikom restilizacije i očekuju.

TEST Opel Grandland 06

PROČITAJTE JOŠ: 
TEST: Renault Megane Conquest - Kupe prostran kao karavan
TEST: Novi Nissan Qashqai - Sinonim pojma krosover

Očigledno je da je veliki napor uložen i u modernizaciju kabine. Prethodna generacija je imala tada standardnu Opelovu centralnu konzolu sa ekranom multimedije i analognu instrument tablu, ali sada je očigledno bio cilj dalja digitalizacija. To znači da se ispred upravljača nalazi monitor. U boljim verzijama on ima dijagonalu od 12,3 inča, što je bio slučaj kod testirane verzije.

TEST Opel Grandland 07

Moguć je izbor različitih modova, od minimalističkog pogodnog za duge noćne vožnje, preko opcija koje preglednije prikazuju podatke putnog računara ili instrukcije satelitske navigacije. Za sve modove je zajedničko to da su svedenog dizajna koji garantuje preglednost, lako i brzo očitavanje podataka. Bravo za Opel!

TEST Opel Grandland 11

Centralna konzola je dobila drugačiju formu sa ekranom koji kao da optički predstavlja nastavak instrument table. On pruža obilje mogućnosti, a pohvalno je to što su i pored toga sačuvane osnovne komande muzičkog sistema i kompletne komande automatske klimatizacije. U svakodnevnoj vožnji to umnogome olakšav život vozaču, jer promena temperature može da se obavi bez skidanja pogleda sa puta. Primećujemo da je po redizajnu preuzeta originalno stilizovana ručica menjača iz Peugeot modela, kao da su time novi vlasnici Opela hteli da i praktično potvrde u čijem je sada vlasništvu poznati nemački brend.

TEST Opel Grandland 10

Prednja sedišta su pomalo neobično profilisana. Postoji mogućnost podešavanja u lumbalnom delu, ali stiče se utisak kao da potpora za leđa u ovom delu ne može dovoljno da se ublaži, pa sedište vozača stalno potiskuje u leđnom delu. Pretpostavljamo da je to nešto na šta se vozač vremenom navikne, a što je deo sada već tradicionalnog Opelovog insistiranja na sedištima za zdrava leđa. Tu je zato podešavanje po visini, kao i podešavanje sedalnog dela po nagibu.

TEST Opel Grandland 13

Generalno, pozicija za upravljačem je odlična i kao takva pogodna i za duga putovanja. Zadnja klupa ovog gotovo 4,5 metara dugačkog SUV modela je prilično komforna i prostrana, a na njoj će sasvim dovoljno mesta pronaći i odrasli putnici. Iznenadila nas je pozitivno i zapremina prtljažnika, što potvrđuju i tehnički podaci – raspolaže sa 514 litara.

TEST Opel Grandland 12

Jedna od vrlina testirane verzije modela Grandland je i pogon. U poslednje vreme pravo osveženje predstavlja testiranje nekog automobila sa dizel motorom. U ovom slučaju reč je o poznatom 1.5 četvorocilindrašu od 130 konjksih snaga i za ovu radnu zapreminu pozamašnih 300 njutnmetara obrtnog momenta. Kod ove platforme podrazumeva se da je pogon samo na prednjoj osovini, ali zaista u ovom slučaju to je samo prednost. Reč je o automobilu koji će svoj život provoditi na asfaltiranim podlogama, a 4x4 pogon bi samo povećao ukupnu masu.

TEST Opel Grandland 02

Pored motora, srce pogna čini i odlična automatska osmostepena transmisija. Zahvaljujući “petnom” softveru i brzim promena stepna prenosa, motor uvek radi u optimalnom režimu, a odziv na komandu gasa je trenutan. Pritom, osmi stepen prenosa zaista omogućava krstarenja auto-putem solidnom brzinom na niskim obrtajima i uz nisku potrošnju. U najzahtevnijim gradskim uslovima vožnje prosečna potrošnja se kreće oko sedam litara dizela, a na otvorenom uz malo pažnje je oko dva litra niža. Za SUV model mase 1.5 tona, ovo je odličan rezultat.

TEST Opel Grandland 03

Kada je reč o automobilu koji smo vozili, postoji samo jedna veća mana, uslovno rečeno. U pitanju je cena. Za testirani model, sa ovim pogonom i visokim Ultimate paketom opreme treba izdvojiti 42.790 evra. Pre nekoliko godina ta cena bi više zvučala kao šala ili neka greška, ali nažalost danas je situacija takva u svim salonima, tako da to pre možemo da smatramo za problem tržišta generalno, a ne Opela. Za utehu, tu je bazna verzija sa takođe odličnim 1,2 benzinskim agregatom, većinom ovde navedenih kvaliteta, manje opreme, ali po daleko pristupačnijoj ceni od 28.990 evra.

 

Opel Grandland 1.5D 130

Motor R4, dizel
Zapremina 1.499 ccm
Snaga 96 KW/130 KS pri 3.750 o/min
Ob. moment 300 Nm pri 1.750 o/min
Transmisija automatska, osam stepeni
Pogon na prednjim točkovima
Ubrzanje 0-100 Km/h 11,5 s
Maks. brzina 195 km/h
Dimenzije 4.477 x 1.906 x 1.609 mm
Masa 1.448 kg
Prtljažnik 514 l
Rezervoar 53 l

Detaljne podatke o cenama i opremljenosti modela Grandland pronađite OVDE