TEST: Nova Dacia Sandero – Autonomija je adut

Izmene kod nove redizajnirane verzije modela Dacia Sandero Stepway su minimalne, ali sasvim dovoljne. Ono čime verzija sa fabričkim TNG uređajem na gas pleni su skromna cena pređenog kilometra i autonomija

Nova Dacia Sandero

Izmene kod nove redizajnirane verzije modela Dacia Sandero Stepway su minimalne, ali sasvim dovoljne. Ono čime verzija sa fabričkim TNG uređajem na gas pleni su skromna cena pređenog kilometra i autonomija

Kada je predstavljena nova Dacia Sandero, mnoge je razočaralo to što je popularni 1.5 dCi dizel motor izbačen iz ponude. Zamena je upravo model sa fabrički ugrađenim TNG-om - Dacia Sandero Stepway ECO-G. Sa ovim pogonom novi Sandero ima rekordnu autonomiju, a prednost je niska cena pređenog kilometra.

Na našem testu se našla najnovija verzija sa novim logom kompanije i minimalnim izmenama u odnosu na prethodnu verziju. Prednji deo automobila ukrašava novi amblem, dok je poklopac prtljažnika karakterističan po belim slovima kojima je ispisano ime brenda.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 12

Uređenju kokpita ne može ništa da se zameri. Plastične površine jesu izrađene od tvrde plastike, ali to je očigledno samo kada se opipa ili kucne, dok u vožnji oplate ne proizvode nikakve šumove. Pozitivnom utisku doprinosi i prednji deo kokpita presvučen grubim platnom sa tapcirungom, a isti materijal se nalazi i na naslonima za laktove u prednjim vratima.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 2

Primećujemo da je kod redizajnirane verzije sklopivi naslon za ruku vozača zemenio klasični naslon za lakat koji mogu da koriste i vozač i uvozač, a koji ima i pretinac za sitnice.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 16

Kada se ovim kvalitetnim detaljima dodaju upravljač koji nije ništa lošiji od bilo kog automobila iz par klasa iznad, kao i veoma kvalitetna ručica menjača, objektivno, vozač nema na šta da se požali. Ponajmanje može da se žali na sedišta. Ona su odlično oblikovana, a pomalo su “nemački tvrda”, što nam se itekako dopalo.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 5

Nemačke gene ima i tabla sa instrumentima, koja je jasna i veoma pregledna. Istina, nije najnovije rešenje u vidu ekrana, ali zato je na centralnoj konzli veliki istaknuti ekran multimedije koji je veoma jednostavan za rukovanje. Pozdravljamo što vozač ispod ekrana ima klasične komande klimatizacije.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 13

Ipak, ono zbog čega smo se našli za upravljačem ovog automobila je pogon. U pitanju je sada već dobro poznati trocilindraš od jednog litra radne zapremine sa ugrađenim gasnim uređajem i sa veoma razigranih 100 konjskih snaga. Automobil u gradskim uslovima ubrzava hitro, a i kada se izađe na otvoreni put snage ne manjka. Pohvaljujemo i to što je ovaj motor standardno uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 15

Ono što ističemo je to da Sandero sa TNG uređajem sada ima i putni računar. Ranije te opcije nije bilo ni kod Renault automobila sa pogonom na gas. Zavisno koje gorivo motor troši, putni računar na displeju za njega prikazuje prosečnu potrošnju, trenutnu potrošnju i autonomiju. Pritom ako koristite gas, jedna od opcija menija putnog računara je i količina goriva u rezervoaru za benzin, i obratno. Objektivno, nije bilo moguće primeniti bolje i praktičnije rešenje.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 10

Da li ćete da koristite benzin ili gas, bira se putem malog prekidača levo od upravjača. Promena sa benzina na gas i obrnuto se praktično ni ne oseti. Kada se saberu oba rezervoara i prosečna potrošnja, sa Sanderom Stepway ECO-G možete da računate na garantovanu autonomiju koja ozbiljno premašuje 1.000 kilometara, što za dizel verziju ne može da se kaže.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 8

Istina, svi će uvek želeti da voze samo na jetnije gorivo, odnosno gas, a s obzirom na solidnu zapreminu TNG rezervoara i samo sa gasom možete da računate da ćete na otvorenom putu bez problema uvek preći više od 500 kilometara.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 9

To je sasvim korektno, pogotovo što pritom ne morate da strahujete da ćete ostati bez goriva na putu, jer tu je i rezervoar sa benzinom. Dakle, u nekim disciplinama Sandero Stepway ECO-G je bolji od verzije koju bi pokretao dizel motor.

nova daca sandero stepway na gas TNG LPG cena 11

Cene

Činjenica da je novi Sandero Stepway baziran na najnovijoj Renault platformi koju koristi i najnoviji Clio je doprinela da ovaj Dacia model praktično ne zaostaje za konkurentima, ali je i cena nešto viša. Osnovni model košta 15.490 evra, dok ECO-G verzija sa fabrički ugrađenim pogonom na gas košta 16.190 evra.

Više o cenama modela Sandero Stepway ECO-G saznajte OVDE

 

Dacia Sandero Stepway ECO-G

Motor R3, benzin
Zapremina 999 ccm
Snaga 74 KW/100 KS pri 5.000 o/min
Ob. moment 170 Nm pri 2.000 o/min
Transmisija manuelna, šest stepeni
Ubrzanje 0-100 Km/h 11,9 s
Maks. brzina 177 km/h
Pogon na prednjim točkovima
Dimenzije 4.099 x 1.848 x 1.587 mm
Prtljažnik 410 l
Rezervoar za benzin 50 l
Rezervoar LPG 40 l

Zakažite probnu vožnju