DriveGreen magazin - Green je IN

TEST: Mercedes EQS 580 – Luksuz je dobio novo ime

Mercedes EQS postavlja nove standarde kada je najluksuznija automobilska klasa u pitanju. Verzija EQS 580 menja standarde i kada su performanse prestižnih limuzina u pitanju.

Mercedes EQS 580
Mercedes EQS 580

Mercedes EQS postavlja nove standarde kada je najluksuznija automobilska klasa u pitanju. Verzija EQS 580 menja standarde i kada su performanse prestižnih limuzina u pitanju.

Decenijama je Mercedesova S Klasa bila sinonim luksuza. Automobil koji je uvek predstavljao ideal kojem su mnogi stremili i želeli makar da ga dostignu. S Klasa je takođe poznata kao promoter novih tehnologija, odnosno automobil u kojem su debitovali mnogi sistemi, koji se danas podrazumevaju kao nezaobilazan deo svakog automobila.

DSC 0634

Vremena se menjaju, a ulogu legendarne S Klase danas preuzima model EQS. Oznaka EQ je u Mercedes gami rezervisana za električne automobile, a poreklo slova slova S u oznaci modela EQS je valjda svima potpuno jasno. Testrani model je imao još i dodatak 580, što znači da je reč o najsnažnijem EQS-u, bez AMG potpisa.

DSC 0605

PROČITAJTE JOŠ: 
TEST: Mercedes EQA – Ulaznica u Mercedes električni svet
TEST: Sve zvezdine (SUV) zvezde – Mercedes avantura na Kopaoniku

Šta broj 580 zaista znači, ne pitajte, verovatno ni u Mercedesu nisu potpuno sigurni. Odavno već ni u ponudi modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem taj broj nema mnogo veze sa radnom zapreminom motora, a posebno je teško proceniti šta taj broj znači kod električnog automobila. Kako god, ono što je jasno – što je broj veći, to bolje.

DSC 0563

Kada je dizajn modela EQS u pitanju, potpuno je jasno da u Mercedesu nisu želeli da ovaj automobil vizuelno bude električna S Klasa, već nešto sasvim novo i drugačije. U istoj klasi, ali potpuno novo. Baš kao što ni svojevremeno Toyota nije imala nameru da Prius bude električna verzija modela Corolla.

Model EQS ima potpuno nov dizajnerski potpis, drugačiji od modela C, E i S. I pored činjenice da ovakav automobil na ulici ne može da ostane neprimećen, čini se kao da su u Mercedesu poželeli da on ne bude preterano nametljiv. Ono što je veoma dobro rešenje je poklopac prtljažnog prostora u vidu petih vrata, što ovom modelu svakako daje veću praktičnost od standardnih sedana.

DSC 0582

Ako za spoljašnjost može da se kaže da je uzdržana, onda je enterijer potpuna suprotnost. Kokpitom dominira Mercedesov popularni “hyperscreen” – veliki neprekinuti panel ispod kojeg se nalaze tri ekrana velike rezolucije. Ispred vozača je monitor koji menja instrument tablu, u sredini ogromni ekran multimedije, a i ispred suvozačkog sedišta se nalazi još jedan ekran idealan da suvozač prekraćuje dokolicu.

DSC 0589

O Mercedesovoj MBUX multimediji bi u principu mogla da se napiše knjiga. Da se vremena definitivno menjaju govori to da su nemački stručnjaci odlučili da ovako kompleksan sistem ugrade u automobil koji će verovatno kupovati i voziti stariji vozači. Do sada je važilo da ova kategorija kupaca izbegava kompleksne multimedije i ceni jedostavnost i lakoću rukovanja, ali izgleda da stasavaju neke nove generacije “starijih vozača”.

DSC 0580

U najkraćem, ukoliko ste od onih koji u automobil žele samo da uđu i voze se bez mnogo bavljenja samim automobilom, EQS možda nije idealan izbor za vas. Ako ste ljubitelj novih tehnologija i želite da maksimalno personalizujete svoje vozačko okruženje, EQS je savršeno mesto za vas.

Ipak, moramo da istaknemo to da preterano oslanjanje na tač tehnologiju ne olakšava svakodnevni život u ovom automobilu, a neke osnovne funkcije bi ipak morale da budu nešto jednostavnije za rukovanje. Čini se da je u par momenta forma ipak stavljena ispred funkcije.

DSC 0585

Ono u čemu će se svi verovatno složiti je to da su udobnost i kvaliet apsolutno na najvišem nivou. Odabrani materijali, završna izrada, sve su to discipline u kojima je ovaj Mercedes apsolutni lider, možda čak kada u obzir umemo kompletnu automobilsku industriju.

Prednja sedišta nude apsolutno sve moguće opcije podešavanja, grejanja, hlađenja, a imaju integrisane i masažere. Mercedes je jedan od retkih brendova kod kojih masažeri zaista masiraju leđa vozača. Kada aktivirate ovu opciju uživate u tačkastom masiranju duž celih leđa, a u kombinaciji sa uključenim grejačima, uživanje je tokom zimske vožnje posebno iskustvo.

DSC 0552

Da, stigli smo i do vožnje. Za pogon testiranog EQS-a su zadužena dva elektromotora. Zadnju osovinu pokreću 333 konjske snage, dok se na prednjoj nalazi elektromotor od 190 KS. Kombinovana snaga sistema iznosi 523 KS i 855 njutnmetara obrtnog momenta. Sve to je dovoljno da ova krstarica od dve i po tone mase, do sto kilometara na čas ubrzava za 4,3 sekunde.

A kako sve to izgleda u praksi? Prilični impresivno. Ubrzanja u potpunoj tišini su strahovita, možda baš zbog odsustva zvuka motora kakav obučno prati tako snažna ubrzanja. Ono što je za pohvalu je i fantastična zvučna izolacija od šuma vetra, čemu je sigurno doprinela i nestvarna aerodinamika ovog automobila od svega Cd 0.20.

DSC 0547

Prilikom ubrzavanja snaga električnog pogona doprinosi da vozač potpuno zaboravi u kakvom automobilu se nalazi, a pritom prvenstveno mislimo na njegovu masu. Vozač toga postaje svestan tek na prlasku krivini. Naime, čak i posle najkraćeg pravca EQS 580 “nakupi” više brzine nego što bi moglo da se očekuje, a na ulasku u krivinu postaje jasno da kočnice imaju mnogo posla da dve i po tone zaustave. Sličan osećaj je i u krivnama.

Naravno, to nije mana, jer EQS nije sportki automobil. On nije namenjen jurcanju po krivinama kao da je u pitanju Posrche Boxster. Osnovna zamisao je, pretpostavljamo, uživanje u maksimalnoj udobnosti i ogoromnoj snazi po potrebi.

DSC 0670

Ono što je veoma važno je to da Mercedes EQS 580 zbog svog elektro pogona nije hendikepiran kada je autonomija u pitanju. U podu vozila se nalazi velika baterija od 120 kWh, ali treba napomenuti da ako želite da između dva dopunjavanja prevalite što veću kilometražu, izbagavate poigravanje sa ubrzanjima i prvenstveno uživate u udobnosti koju ovaj automobil pruža.

Zakažite probnu vožnju

Mercedes-Benz EQS 580

Motor električni
Snaga 385 KW/523 KS
Ob. moment 855 Nm
Ubrzanje 0-100 Km/h 4,3 s
Maks. brzina 210 km/h
Pogon na sva četiri točka
Dimenzije 5.216 x 1.926 x 1.512 mm
Masa 2.510 kg
Prtljažnik 610 l

Detaljne podatke o specifikacijama i opremljeosti modela EQS 580, pronađite OVDE