DriveGreen magazin - Green je IN

TEST: Dacia Duster 1.3TCe EDC

I u redizajniranoj verziji Dacia Duster najveću pažnju posvećuje suštinski važnim karakteristikama. Ukoliko od novog SUV modela očekujete pristupačnu cenu, prostranost, udobnost i praktičnost, ne treba dalje da tražite

Test Dacia Duster 1.3TCe EDC

I u redizajniranoj verziji Dacia Duster najveću pažnju posvećuje suštinski važnim karakteristikama. Ukoliko od novog SUV modela očekujete pristupačnu cenu, prostranost, udobnost i praktičnost, ne treba dalje da tražite

Na naše tržište je nedavno stigla redizajnirana verzija bestseler SUV modela, Dačije Duster. Izmene nisu preterano velike, a svakako naviše nas je interesovako kako se dobro poznati model ponaša u verziji sa motorom od 150 konjskih snaga i automatskim EDC menjačem.

Test Dacia Duster 13TCe EDC05

Ipak, ne možemo da previdimo izmene kada je spoljašnji dizajn u pitanju. One su skromne, a svode se na izmenjen izgled prednjih i zadnjih svetlosnih grupa, sa prepoznatljivim svetlosnim potpisom u vidu slova Y. Ovako skromne promene su i razumljive – dizajn ovog automobila je prilično klasičan i sveden, ali i uspešan, pa neke velike izmene i nisu bile potrebne, osim usklađivanja sa aktuelnim Dacia dizajnerskim rešenjima.

Cena

Cena testirane verzije više i nije tako pristupačna, a ona iznosi 20.490 evra. Naravno, tu je i bazična verzija od 13.990 evra. Kod nje ćete morati da se odreknete nekih luksuznih detalja i snažnog motora, ali svi drugi suštinski kvaliteti modela Duster se dobijaju već u toj baznoj verziji.

Detaljnije informacije o specifikacijama cenama potražite ovde

Slično bi moglo da se kaže i za kabinu. Od konkretnih modifikacija primećujemo moderniji naslon za ruku između prednjih sedišta. U pitanju je masivnije rešenje koje mogu da koriste i vozač i suvozač, umesto pomalo arhaičnog naslona prikačenog na vozačevo sedište iz prethodne verzije.

Test Dacia Duster 13TCe EDC12

Druga značajna izmena je nov osmoinčni ekran multimdije. On naravno ne stiže u osnovnom paketu opreme, a postoje dve verzije, sa i bez sistema za navigaciju. Ekran je lepše dizajniran nego pre, a dopada nam se što je njegova površina matirana tako da nema refleksija. Vidljivost je odlična i danju i noću, a za pohvalu je i korisnički interfejs. Prilično je jednostavan i jasan, pa ćete vrlo brzo sagledati sve njegove opcije, koje su više nego dovoljne.

Test Dacia Duster 13TCe EDC12

Ispred upravljača se nalazi klasična tabla sa instrumentima. Nju čine dva analogna pokazivača i monohromatski displej. Bilo koja zemerka na ovo rešenje je potpuno neosnovana. U pitanju je jedna od najpreglednijih i najfunkcionalnijih instrument tabli trenutno na tržištu. Da li postoje atraktivnija i šarenija rešenja koja pružaju više mogućnosti za igu? Da, definitivno. Da li postoje preglednija i funkcionalnija rešenja? U principu ne.

Kvalitet materijala nije menjan u odnosu na prethodika, što je dobro, jer to znači da ni cena ovog modela nije morala da se menja. Kokpit je uglavnom obložen tvrdom plastikom, ali sve zone sa kojima vozač dolazi u kontakt su kvalitetnije, tako da je i ovo više subjektivan nedostatak.

Test Dacia Duster 13TCe EDC13

Prednja sedišta obezbeđuju povišenu, ali veoma komfornu poziciju sedenja, isto važi i zadanju klupu, dok se u zadnjem delu nalazi prtljažnik solidne zapremine 445 litara. Kod modela sa 4x4 pogonom prtljažnik ima zapreminu 411 litara. Tu je i rezervni točak, koji je po starom francuskom receptu smešten ispod poda prtljažnika sa donje strane vozila.

Zakažite probnu vožnju

Najviše nas je interesovao pogon. U pitanju je poznati 1.3 turbo benzinac, ali u verziji od čak 150 konjskih snaga. U modelu Duster to nikako nije malo, što se oseti od samog starta. Prilikom odlučnijeg pritiska na pedalu gasa automobil silovito ubrzava, a ukoliko je kolovoz vlašan mora da intereniše i kontrola proklizavanja.

Test Dacia Duster 13TCe EDC09

U vožnji ovaj “višak” snage itekako prija. Automobil se vozi sa velikom sigurnošću, snage uvek ima dovoljno u rezervi, ali ipak treba biti oprezan. Dacia Duster nije jedan od onih nemačkih SUV modela koji se voze poput kartinga. Duster ima povišen klirens, ali i meko komforno oslanjanje, pa mu ne prija jurcanje kroz krivine. Ovaj model je prvenstveno namenjen za udobnu i sigurnu vožnju. A udobnosti ne manjka.

Kod druge generacije Duster-a je mnogo učinjeno na poboljšanju zvučne izolcije, tako da je vožnja prilično tiha. Kada se tome dodaju prostrana i komforna kabina i udobno oslanjanje, ovaj automobil je kao stvoren za duga putovanja. A za duge vožnje je primerena i potrošnja. Iako motor obiluje snagom, kada se vozi bez sportskih ambicija potrošnja je veoma umerena.

Test Dacia Duster 13TCe EDC03

Nama je tokom prvih pet dana testiranja u isključivo gradskoj vožnji putni računar pokazivao osam litara na sto pređenih kilometara. To je, za ovu klasu i ovakav pogon, rekordno niska potrošnja. Niska potrošnja će vas obradovati i na magistralnim putevima gde se vozi brzinama ispod 100 kilometara na čas, a tek na auto-putu potrošnja raste. Ipak, ako vozite do 120 kilometara na čas, putni računar će pokazivati oko 6,5 litara prosečne potrošnje.

Verovatno ste već do sada zaključili da se nama novi Duster prilično dopada. U pitanju je odlično odmeren automobil koji pruža sve što vam je potrebno, a njegovom kupovinom se nećete osećati prevareno, odnosno kao da vam je neko zbog vaše impulsivne reakcije prodao nešto što vam zapravo nije potrebno.   |

Dacia Dduster 1.3TCe EDC

Motor R4, benzin, turbo
Zapremina 1.332 ccm         
Snaga 110 KW/150 KS pri 5.550 o/min
Ob. moment 250 Nm pri 1.750 o/min
Transmisija  automatska, šest stepeni    
Ubrzanje 0-100 Km/h 9,6 s
Maks. Brzina 199 km/h
Pogon na prednjim točkovima
Dimenzije 4.341 x 1.804 x 1.693 mm
Prtljažnik 445 l
Rezervoar 50 l