DriveGreen magazin - Green je IN

Nova Stellantis platforma potvrđuje dominaciju elektrike

STLA Medium platforma je dizajnirana da zadovolji očekivanja korisnika u vezi sa onim što im je najvažnije: najbolja autonomija u klasi od preko 700 km, vreme punjenja, užitak u vožnji…

Stellantis je predstavio predstavlja STLA Medium, globalnu platformu za BEV sa vrhunskim elementima, uključujući najbolju autonomiju u klasi od 700 kilometara (435 milja), energetsku efikasnost, snagu motora i brzinu punjenja. STLA Medium platforma nudi veliku autonomiju u kombinaciji sa osmišljenom fleksibilnošću kako bi mogla da podrži različite vrste vozila i konfiguracije pogona na tržištu, u C- i D-segmentima koji su u 2022. godini zabeležili prodaju od 35 miliona vozila - gotovo polovinu od ukupno 78,5 miliona vozila prodatih globalno te godine.

nova stellantis elektricna platforma 1

Danas, Stellantis brendovi nude 26 različitih modela vozila u tim segmentima na različitim platformama. Na STLA Medium platformi se može proizvoditi do dva miliona vozila godišnje u nekoliko fabrika širom sveta, počevši ove godine u Evropi.

STLA Medium je prva od četiri globalne BEV platforme koje su predstavljene na Danu električnih vozila 2021. godine, a koje podržavaju buduće proizvode kompanije i ključne su za postizanje ambicioznih ciljeva strateškog plana Stellantis Dare Forward 2030, uključujući postizanje 100% prodaje putničkih vozila sa baterijskim električnim pogonom (BEV) u Evropi i 50% prodaje putničkih vozila i lakih teretnih vozila sa BEV pogonom u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine.

nova stellantis elektricna platforma 2

Plan Dare Forward 2030 ima za cilj smanjenje emisija ugljen-dioksida za polovinu do 2030. godine, upoređujući sa merenjima iz 2021. godine, i postizanje neutralnosti u emisiji ugljenika do 2038. godine, sa jednocifrenim procentualnim kompenzacijama preostalih emisija.

Platforma STLA Medium, koja je dizajnirana za BEV vozila, pruža najbolju autonomiju u klasi od preko 700 km (435 milja) sa Performance paketom, dok Standardni paket ima autonomiju od preko 500 km (310 milja) prema proceduri WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Sa korisnom energijom do 98 kilovat-sati (kWh), STLA Medium je najbolja u klasi po ugrađenoj energiji između točkova

nova stellantis elektricna platforma 4

STLA Medium, koja koristi električnu arhitekturu od 400 volti, pruža najbolju energetsku efikasnost i vreme punjenja, kao i povezanost sa ekosistemom punjenja i usluga koji poboljšavaju svako putovanje. U zavisnosti od primene, potrošnja može biti manja od 14 kWh na 100 km, što je najbolja energetska efikasnost u klasi. Vlasnici će moći da napune svoju bateriju od 20% do 80% za 27 minuta, brzinom od 2,4 kWh po minuti.

Vozila bazirana na platformi STLA Medium će se prodavati širom sveta i biće dostupna sa prednjim pogonom ili pogonom na sva četiri točka uz dodatak drugog električnog pogonskog modula na zadnjem delu, sa snagom BEV pogona u rasponu od 160 do 285 kW.

nova stellantis elektricna platforma 3

Stručnjaci za inženjering i proizvodnju u Stellantis-u su se fokusirali na postizanje što efikasnije instalacije modularnog, visoko gustog jednoslojnog baterijskog paketa u fabrici montaže, maksimiziranje prostora unutar vozila i poboljšanje vožnje i upravljivosti sa niskim centrom gravitacije. Komponente platforme, poput sistema za grejanje i hlađenje kabine, upravljanja, asistencije pri kočenju i pogona su dizajnirane da minimiziraju potrošnju energije. Ti napori se kombinuju sa širokom upotrebom laganih i čvrstih materijala radi optimizacije autonomije vozila i pružanja izuzetnih performansi vožnje i upravljivosti.

STLA Medium će pružiti najbolju cenu pakovanja baterija u klasi koja takođe poboljšava proizvodne obime. Obodne dimenzije baterijskog paketa su konstantne među opcijama za skladištenje energije, sa zajedničkim postoljem i dizajnom za hlađenje |