DriveGreen magazin - Green je IN

Ko i kako može do subvencija za hibride i električna vozila

Koji električni i hibridni automobili mogu da dobiju subveciju za kupovinu? Koliko se novca dobija za koji tip vozila? Kakva je procedura i koja dokumenta su potrebna za dobijanje subvencije?

Kupovina hibridnog automobila, pogotovo plug-in hibrida ili električnog autmobila, za prosečnog vozača u Srbiji je nedostižna investicija. Ipak, kada su u pitanju pristupačniji hibrdni automobili na našem tržišu, uz subvencije koje odobrava država, mnogi vozači pronalaze računicu. Često sama nepoznanica kako stići do subvencije i ko na nju ima pravo, već je prvi razlog za odustajanje od ulaska u ovaj ekološki voz.

PROČITAJTE JOŠ: 
Da li je održavanje električnog automobila skuplje?
Gde u Srbiji možete napuniti elektrčni automobil (Google mape)

U narednim redovima pokušaćemo u najkraćem da objasnimo koliko novca od države može da se dobije, ko ima pravo na subvencije za hibride i električna vozila, i kako se do njih dolazi.

Ko ima pravo na državnu subvenciju za ekološki automobil? 

Osnovni parametar po kojem se difiniše ko ima pravo na subvencije je emisija ugljendioksida i tu je situacija jasna. Za klasična hibridna vozila uslov je da automobil ne sme da emituje više od 100 grama CO2 po pređenom kilometru. Kod plug-in hibrida ta vrdnost je dvostruko manja – 50 grama ugljendioksida po pređenom kilometru.

PROČITAJTE JOŠ: 
Plug-in hibrid, blagi hibrid, klasični hibrid… Šta je šta?

Ipak, postoji jedan detalj koji bi mnoge mogao da u prvoj fazi planiranja navede na pogrešan zaključak, a to je da u novoj uredbi piše da se emisija ugljendioksida očitava iz CoC (Certificate of Conformity) dokumenta. Kako se odnedavno emisija CO2 i potrošnja goriva mere po znatno strožem WLTP, a po NEDC standardu, mnogi automobili “ispadaju” iz kategorije 50, odnosno 100 grama ugljendioksida po pređenom kilometru. Naravno, ova informacija vam je potrebna samo za prvo analiziranje koji automobil želite da kupite, ali svakako će vas kod ovlašćenog prodavca o emisiji CO2 informisati na pravi način.

kako do subvencija za hibridne i elektricne automobile 4

Takođe, treba napomenuti da više nije moguće subvencionisanje prilikom kupovine na kredit. Subvencije se odobravaju samo kupcima koji plaćaju ceo iznos pri kupovini, ili prave ugovor o finansijskom lizingu.

Koliko se novca za koji tip vozila dobija

Najveće olakšice dobijaju kupci potpuno električnih automobila – 5.000 evra. Kupovina plug-in hibrida se od strane države subvencioniše sa 3.500 evra, dok se cena klasičnih hibrida umanjuje za 2.500 evra. Kupci električnih motocikala, tricikala i kvadova mogu da računaju na subvenciju od 500 evra, dok se cena električnih skutera umanjuje za samo 250 evra.

kako do subvencija za hibridne i elektricne automobile 1

Koja je procedura za dobijanje subvencije

Kada odaberete željeni automobil i prodavac vam potvrdi da je emisja ugljendioksida u granicam koje su neophodne za dobijanje subvencije, svu dokumentaciju predajete Ministarstvu zaštiete živtne sredine u ulici Omladinskih Brigada 1 na Novom Beogradu. O predaji dokumentacije potrebno je sačekati odobrenje ministarstva, što je procedura koja može da traje mesecima. Sreća u nesreći je što se u trenutku pisanja ovih redova i na sam automobil uglavnom isto toliko čeka.

Potrebna dokumentacija je obimna:
  • Potvrda o homologaciji od Agencije za bezbednost saobraćaja
  • Certificate of conformity („CoCˮ),
  • Predračun prodavca
  • Predugovor koji sadrži sve podatke o vozilu, iznos PDV-a i rok isporuke
  • Izjava prodavca da može da izvrši isporuku automobila
  • Izjava prodavca da vozilo ispunjava sve uslove neophodne za subvencionisanje
  • Potvrdu da je prodavac ovlašen za prodaju novih vozila od strane proizvođača vozila