Kako toplotna pumpa štedi bateriju električnog automobila

Šta je toplotna puma i zbog čega je ona postala nešto čime se proizvođači električnih automobila hvale kada u prvi plan žele da stave nisku potrošnju električne energije i autonomiju

Kada su električni automobili u pitanju, pored vremena punjenja baterije, jedna od najčešćih tema o kojima se priča su ušteda energije i autonomija. Proizvođači se na sve načine dovijaju da smanje potrošnju energije. Resursi poput poboljšanja aerodinamike, smanjena mase automobila donose neke rezultate, ali koštaju i efikasni su “na kašičicu”. Jedna od tehničkih inovacija kojima proizvođači električnih automobila uspevaju značajno da redukuju potošnju električne energije, a time povećaju domet sa jednim punjenjem baterije, je ugradnja toplotne pumpe.

PROČITAJTE JOŠ: 
Kako da automobilska baterija traje duže?
Da li će natrijum zameniti litijum u automobilskim baterijama?

Sistem toplotne pumpe su među prvima komercijalizovali Hyundai i Kia, a tehnologija je prvi put predstavljena 2014. kod modela Kia Soula EV prve generacije. Danas ovi sistemi nisu retkost, ali i dalje većina vozača ne zna kako sistem toplotne pumpe zapravo štedi električnu energiju automobilske baterije.

Pored motora za pokretanje, jedan od najvećih potrošača energije iz baterije električnog automobila je sistem zagrevanja kabine tokom zimskih meseci. Kada je napolju hladno, baterija zbog niske temperature već ima smanjen kapacitet, pa kada se još uključi grejanje kabine na maksimum, nije čudo da putni računar pokaže drastično manji domet od onoga na koji je vozač navikao tokom letnih meseci.

 toplotna pumpa elektricni automobil autonomija potrosnja 1

Toplotna pumpa je sistem grejanja na električnu energiju koji se dugo koristi za zagrevanje stambenih objekata, a glavna prednost je tri puta manja potrošnja u odnosu na klasične sisteme grejanja na struju. Isto važi i kada je zagrevanje kabine električnog automobila u pitanju. Zvuči kao dobar marketing, jer tri puta manja potrošnja je nešto što nije realno. Ali, toplotna pumpa zaista ostvaruje nekoliko puta manju potrošnju za zagrevanje kabine automobila u odnosu na klasične električne grejače i tu nema nikakve magije.

Princip rada toplotne pumpe je jednostavan, a mogli bi da ga uporedimo sa frižiderom. Zapravo, u pitanju je isti princip. Freon koji isparava na veoma niskoj temperaturi preuzima deo toplotne energije spoljašnjeg vaduha. Trik je u tome da je freon na mnogo nižoj temeraturi od temerature na kojoj je čak i vazduh tokom najoštrije zime. Zahvaljujući tome, freon može da preuzme na sebe toplotnu energiju čak i od vazduha čija tempertira je duboko ispod nule.

 toplotna pumpa elektricni automobil autonomija potrosnja 3

Freon koji je u fazi isparavanja na niskoj temperaturi preuzeo deo toplotne energije spoljašnjeg vazduha, se vraća u kompresor gde se komprimuje, usled čega se on zagreva i oslobađa toplotna energija koja se putem drugog izmenjivača toplote prenosi na sistem za zagrevanje kabine automobila.

Na taj način sistem grejanja uz pomoć toplotne pumpe na 1 kW uložene električne energije proizvodi 4 kW toplotne energije. To klasičan električni grejač ne može. On jednostavno za jedan potprošeni kilovat električne energije daje jedan klilovat toplotne energije. Toplotna pumpa zbog toga može da izgleda kao perpetuum mobile, ili neki uređaj koji se kosi sa osnovnim postulatima fizike i termodinamike, jer proizvodi energiju ni iz čega, ali nije tako.

Toplotna pumpa jednostavno preuzima toplotnu energiju iz okruženja i prenosi je na drugo mesto, odnosno u kabinu automobila, a troškovi su zapravo utrošena energija za pokretanje kompresora, rad i gubitke samog sistema. |