DriveGreen magazin - Green je IN

Da li su ovo najbolji automobili proizvedeni šezdesetih?

Šezdesete godine auto industrije danas su posebno interesantne kolekcionarima i ljubiteljima klasičnih automobila, jer nudi modele koji su dovoljno stari da budu zanimljivi, ali ne toliko da bi to previše zakomplikovalo njihovo održavanje

Zlatne šezdesete. Godine kada je planeta napredovala na svim poljima. Kada se pomene ova decenija, danasje prva asocijacija svakako muzika, a dovoljno je pomenuti samo Bitlse. Srećom i na automobilskom planu ove godine su bile zlatne, jer su dale neke od najpoznatijih automobila današnjice. Mnogi i danas žive kroz potomke koji nose njihovo ime, a neki su postali klasici koje sanjaju brojni zaljubljenici u “tajmere”.

Na ovu listu smo odlučili da stavimo ne samo najbolje automobile nastale šezdesetih godina prošlog veka, već najpoznatije. Stoga su se tu našli i neki superautomobili, ali i vozila koja su čak i pre nekoliko decenije zbog svojih performansi bila često tema pošalica i podsmeha.

Lamborghini Miura 01

Lamborghini Miura

Ponekad najbolje stvari nastaju slučajno ili iz inata. Sama kompanija Lamborghini je nastala iz inata kada je dotadašnji proizvođač traktora Ferruccio Lamborghini nezadovoljan Ferrari automobilima kao i tretmanom kao klijent te kompanije, poželeo da osnuje svoju. Tako je kasnije i Miura nastala bez njegovog znanja. Naime, njegovi inženjeri su ovaj model kreirali u svoje slobodno vreme, iako se on protivio proizvodnji karoserije takve koncepcije.

Ispostavilo se da je Miura bila jedan od pionira kada su u pitanju superautomobili sa dva sedišta i centralno smeštenim motorom. Prvi modeli koji su nosili oznaku P400 bili su pokretani V12 motorom od 3,9 litara radne zapremine i 350 konjskih snaga. Proizvodnja je trajala od 1966. do 1973. godine, a fabriku su napustila ukupno 764 vozila.

Porsche 911

Porsche 911

Šta reći o modelu 911, a da već nije rečeno. Ovaj model Porsche je predstavio 1963. godine kao naslednika prvenca, modela 356. Novitet je prvobitno poneo oznaku 901, ali je ona ubrzo poromenjena u danas kultno 911, jer je Pežo uložio protest, kao nosilac prava na trocifrene oznake sa nulom u sredini. Novitet je nasledio od prethodnika i danas dobro poznatu šemu – šestocilindrični bokser motor smešten u repu sa pogonom na zadnjoj osovini.

Novitet je bio veći i snažniji od prethodnika, a motor je raspolagao sa dva litra zapremine i 130 konjskih snaga. Zadržano je čak i vazdušno hlađenje, koje je bilo zaštitini znak modela 911 do kasnih devedesetih godina i modela sa internom oznakom 996.

Aston DB5

Aston Martin DB5

Aston Martin DB5 je automobil koji može da se nađe na mnogimtop listama, pa ga nije moguće izbaciti ni sa liste najpoznatijih automobila šezdesetih, čak i ako zanemrimo deo slave za koji su zaslužni 007 filmovi. S obzirom de se proizvodio relativno kratko, od 1963. do 1965. godine, u samo 1059. primeraka, ovaj model je jedan od najtraženijih kolekcionarskih primeraka današnjice.

Pokretao ga je potpuno aluminijumski redni šestocilindrični motor od četiri litra radne zapremine i 282 konjske snage, koji je pogon prenosio preko petostepene ZF transmisije. Dovoljno za tada veoma respektabilnu maksimalnu brzinu od 233 kilometra na čas.

Shelby AC Cobra

Shelby Cobra

Istorija je prepuna automobila koji su pomerali granice i menjali tok razvoja industrije. Mnogi od njih su konkurenciju ostavljali bez rešenja, ali retki su oni koji su iznenađivali i sopstvene tvorce. Čuvena Cobra je jedan od takvih automobila. Nastala je kao san čuvenog Kerola Šelbija (Carroll Shelby), koji je kao iskusni trkač, želeo da kreira automobil kojim bi na brojnim američkim takmičenjima bio u stanju da pobeđuje Korvete. Ipak, Cobra je u to vreme bila toliko superiorna da je pobeđivala ne samo Korvete, već i neprikosnovene Ferarije.

Ovaj model nastao je ukrštanjem odlične karoserije britanskog proizvođača AC Cars i laganog Fordovog V8 motora od 4.200 kubika. A ime automobila se Kerolu Šelbiju javilo u snu. Naravno da li je stvarno tako, ili je u pitanju samo dobro osmišljen marketing, nikada nećemo saznati, ali činjenica je da najbolje stvari nastaju spontano.

Ford GT40

Ford GT40

Prvo ono najzanimljivije – oznaka modela. Mnogi ne znaju zašto baš 40. Nema veze ni sa radnom zapreminom, ni sa konjskim snagama. Zapravo to je visina automobila u inčima, što iznosi samo jedan metar. Slično Kobri, i Ford GT40 ima karoseriju dizajniranu i napravljenu u Velikoj Britaniji, dok je za pogon zadužen Fordov motor.

Ovaj model je kreiran kako bi se takmičio na trkama izdržljivosti, u čemu je bio itekako uspešan, jer je dominirao drugom polovinom šezdesetih godina. Ovaj model je 2004. godine nasledio savremeniji, ali vizuelno veoma sličan Ford GT, dok je pre nekoliko godina promovisan još jedan naslednik koji nosi modelsku oznaku 2017.

Jaguar E Type

Jaguar E-Type

Jedan od najomiljenijih i najomraženijih klasika današnjice. Najomiljeniji jer je nebrojeno puta na raznim izborima proglašavan za najlepši kupe svih vremena, a zašto je najomraženiji najbolje znaju svi oni koji su se upuštali u njegovu restauraciju ili bar održavanje. Naime, ovaj automobil važi za veoma komplikovan i skup za održavanje, a restauraciju pored skupih delova otežava i činjenica da je zbog loše antikorozivne zaštite teško pronaći očuvane primerke.

Proizvodio se od 1961. do 1965. godine kao kupe i roudster. Prve serije je pokretao motor od 3,8 litara, da bi kasnije radna zapremina bila povećana na 4.200 kubika.

Ford Mustang 01

Ford Mustang

Iako danas predstavlja legendu u automobilskom svetu, Ford Mustang nije nastao slučajno, niti je neko sanjao takav automobil. On je plod Fordovog detaljnog plana i analize tržišta kako bi se ponudio što bolji sportski model. Prvobitno se ovaj projekat bazirao na razvojnom prototipu sa oznakom T5. Bio je to dvosed sa centralno smeštenim motorom.

Ipak, zbog lošeg plasmana modela Thunderbird, koji je takođe bio dvosed, od ovog plana se odustalo. Tako je 1964. godie predstavljena prva generacija Mustanga kakvu i danas poznajemo. Istina, ovaj automobil je propraćen izuzetno jakom marketinškom kampanjom i vrlo brzo je postao san mnogih Amerikanaca. Ipak, da nije sve samo na marketingu potvrđuje to da Mustang živi i danas kroz šestu geenraciju i moderni Mustang Mach-E.

Ranault 4

Renault 4

Jedan od modela koji se najduže proizvodio - od 1961. do 1994. godine, a proizvodnja je okončana u Sloveniji. Ovaj model je nastao kao odgovor na Citroen 2CV, popularni Spaček. Renoova četvorka je po mnogo čemu bila inovativna. Od Citroena je prekopirana vrhunska udobnost i meko oslanjanje, zbog tada još loših francuskih puteva, ali je Reno 4 po mnogo čemu nadmašio Citroenovog konkurenta.

Bio je prostraniji, snažniji, a u startu čak i jeftiniji. Reno 4 je zvanično i prvi masovno proizvođeni hečbek u Evropi. Prvobitne verzije su bile spartanski opremljene, sa samo jednim štitnikom za sunce, bez unutrašnjih oplata na vratima, bez prskalica za brisače… Ipak, popularna Cokulica je automobil koji je motorizovao Francusku, ali i veliki deo sveta. Proizvedeno je više od osam miliona primeraka.

Alfa Rome Giulia

Alfa Giulia

Alfa Romeo je jedan od prvih proizvođača kome je na pamet pala interesantna ideja – šta bi bilo kada bi stavili snažan motor u klasičan manji porodični automobil? Odgovor na ovo pitanje je stigao 1962. godine kada je debitovao model Giulia. Ovaj mali sedan mase jedva 1.000 kilograma pokretali su motori od 1.300 i 1.600 kubika, snage od 80 do 110 konja, a većina modela je bila opremljena petostepenim menjačima.

U vreme dok su ostali “normalni” automobili imali motore od oko 50 konja i četvorostepene menjače, Giulia je bila prava raketa na točkovima. Snažnija verzija je razvijala maksimalnih 170 kilometara na čas, a do stotke je stizala za samo 12 sekundi.

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Toyota Corolla. Ime koje se izgovara sa poštovanjem. Od 1966. godine do danas, ovaj model je kroz čak 11 generacija proizveden u više od 40 miliona primeraka. Tokom decenija Corolla je postala sinonim za pristupačan automobil srednje klase koji odlikuje visok kvalitet i pouzdanost. Prve verzije su bile u tada klasičnoj konstrukciji sa napred smeštenim motorom i zadnjim pogonom, ali ovaj Tojotin model je uvek pratio trendove, tako da je ubrzo prihvaćena konstrukcija sa prednjim pogonom i napred poprečno smeštenim motorom.

Korola je oduvek bila globalni model koji se svuda odlično prodavao, a to potvrđuje podatak da se proizvodio u Americi, Kanadi, Brazilu, Indiji, Južnoj Africi, Kini, Tajlandu, Vijetnamu, Turskoj, Velikoj Britaniji, Australiji… Takoreći na svakom kontinentu. |