Upoznajte Škoda RS modele - I oni su “simply clever”

Škoda je povezana sa moto sportom praktično od svojih početaka. Automobili koji nastavljaju ovu sportsku tradiciju nose oznaku RS. Proverite koji su to modeli…

Škoda RS modeli

Češki proizvođač automobila s bogatom istorijom u motosportu trenutno nudi pet RS modela: Octavia RS, Octavia RS iV, Kodiaq RS, Enyaq Coupé RS iV i, od nedavno, Enyaq RS iV. „RS modeli su veza između dostignuća našeg brenda u motosportu i kupaca koji žele da voze Škoda automobil sa sportskim DNK,“ kaže Daniel Petr, Škoda interni specijalista za dizajn sportskih automobila.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 4

Dugi niz godina okosnica RS asortimana bio je model Octavia RS. Najprodavaniji model brenda dostupan je u ovom ruhu od redizajnirane verzije prve generacije. U aktuelnoj četvrtoj generaciji čak je dobio i novi tip pogona. Uz benzinsku verziju sa 180 kW (245 KS) i dizel sa 147 kW (200 KS), tu je i plug-in hibridni pogon za Octavia RS iV, koja isporučuje ukupnu snagu od 180 kW (245 KS) zahvaljujući kombinaciji 1.4 TSI i elektromotora.

Međutim, širok raspon izbora ne zaustavlja se na vrsti motora: kupci mogu imati Octavia RS kao liftback ili karavan, s pogonom na prednje ili sve točkove, i sa manuelnim ili DSG menjačem.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 9

Tradicionalna Octavia RS ilustruje filozofiju cele serije. „Kupcima se sviđa što se model RS razlikuje od običnih verzija modela kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim dizajnom. Ali sve to mora biti podržano sportskom tehnologijom kao što su motor i šasija automobila,“ objašnjava Daniel Petr.

Promene dizajna obično uključuju redizajnirane branike, različite krajeve izduvnih cevi, spojlere, poseban dizajn točkova i nekoliko drugih detalja. U unutrašnjosti se nalaze sportska sedišta sa prepoznatljivim bočnim podešavanjem, integrisani nasloni za glavu i, naravno, RS logotipi i drugi sitni dodaci.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 6

Pritom, Daniel Petr ističe da dizajnerske promene u verziji RS nisu samo iz estetskih razloga. „Modifikujemo izgled u skladu sa sportskom funkcijom automobila. Puno pažnje posvećujemo hlađenju motora i kočnica, a aerodinamičko fino podešavanje je još jedan segment koji je u fokusu,“ objašnjava dizajner. U unutrašnjosti je sve u znaku sportske atmosfere i sigurnog i udobnog dizajna (pedale, sedišta).

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 5

Još jedan RS model je uspešni SUV Kodiaq. Prvobitno je dobio 2.0 TDI jedinicu sa 176 kW (240 KS). Ali, modernizacija je donela 2.0 TSI benzinski motor već poznat iz modela Octavia RS. Kao i Octavia, Kodiaq RS se može pohvaliti vrhunskom opremom koja je sastavni deo svih RS modela.

Nakon mnogo decenija, oznaka RS takođe će se takmičiti u motosport trkama. Zapravo, reli automobil baziran na četvrtoj generaciji modela Fabia zove se Škoda Fabia RS Rally2. Trkački automobil se može pohvaliti 1,6-litarskim motorom sa oko 214 kW (289 KS).

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 2

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da Fabia RS Rally2 nije najsnažniji RS automobil češkog proizvođača automobila. To priznanje ide za dva električna automobila: Enyaq Coupé RS iV i Enyaq RS iV.

Automobili imaju izlaznu snagu sistema od 220 kW (300 KS), što ih čini najsnažnijim Škoda serijskim automobilima svih vremena. Pogon na sve točkove je standard na ovim modelima. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 6,5 sekundi za obe verzije. Maksimalna brzina ograničena je na 180 km/h, 20 km/h više od konvencionalnih verzija električnih automobila. Automobili takođe koriste najveću konfiguraciju baterije s kapacitetom od 82 kWh.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 8

Električni modeli Enyaq RS iV tako predstavljaju novo poglavlje u ponudi Škoda sportskih automobila. Kako bi simbolizovao ovu novu eru, Enyaq Coupé RS iV je bio model koji je ukrašen novim RS logom, koji je Enyaq RS iV takođe dobio, sa ostalim RS modelima koji će ga slediti.

Međutim, dizajneri su veliki akcenat stavili na doterivanje aerodinamike karoserije i točkova automobila. Koeficijent otpora je samo 0,265 za Enyaq RS iV i 0,234 za Enyaq Coupé RS iV. Ovde dolazi do izražaja razlika između praktičnije oblikovane karoserije modela Enyaq RS iV i gracioznijeg modela Enyaq Coupé RS iV.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 7

Time se iskorišćava fleksibilnost MEB platforme, stvarajući prostor za različita rešenja i varijacije. „Električna era otvara put budućim dizajnima koji će pomoći u definisanju percepcije Škoda RS sportskih modela“, kaže dizajner sportskih automobila, nagoveštavajući razvoj u ovom području.

nova skoda rs cena servis odrzavenje potrosnja 3

Koreni su u motosportu

Aktuelni RS modeli vraćaju se na bogatu istoriju sportskih automobila brenda Škoda. To je počelo mnogo pre nego što je naziv RS uopšte skovan i uključuje legendarne modele kao što su Škoda Popular Monte Carlo, Škoda 1101 Sport, Škoda 1100 OHC i drugi. Oznaka RS prvi put se pojavila 1974. godine na trkačkim automobilima Škoda 180 RS i Škoda 200 RS. Dva slova označavaju „Rally Sport“, tradicionalnu disciplinu u kojoj je češki proizvođač automobila vodeći igrač do danas. Ova dva prototipa je 1975. godine sledila Škoda 130 RS, čiji je najveći uspeh bio „dvojac“ u svojoj kategoriji na reliju Monte Carlo 1977. godine. Godine 1981. Škoda 130 RS takođe je osvojila Evropsko prvenstvo turing automobila.