Stellantis do nulte emisije ugljenika uz upotrebu e-goriva

Iako je posvećen tome da do 2030. dostigne prodaju električnih putničkih automobila na baterije od 100%, Stellantis testira upotrebljivost e-goriva na evropskim vozilima proizvedenim od 2014 godine

E-goriva

Stellantis trenutno testira 28 porodica motora kako bi se prilagodile e-gorivima, što može da omogući smanjenje emisija CO2 do 90%. Rešenje se može primeniti na 28 miliona Stellantis vozila, sa potencijalom da se emisije CO2 u Evropi smanje za do 400 miliona tona u periodu od 2025. do 2050. Da podsetimo, Stellatis ujedinjenjem više kompanija sada poseduje brendove: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram i britansku filijalu Opel brenda, Vauxhall.

Kao deo alata dostupnih za smanjenje emisija ugljenika i borbu protiv klimatskih promena, e-gorivo je sintetičko gorivo koje se može direktno koristiti umesto fosilnih goriva, a proizvodi se od sakupljenog atmosferskog CO2 i pomoću obnovljive energije.

stellantis bio goriva co2 emisija 1

Široka upotreba e-goriva bi omogućila korisnicima postojećih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem lako i povoljno rešenje za dekarbonizaciju svojih vozila bez potrebe za zamenom vozila, nadogradnjom sistema goriva motora ili čekanjem novih infrastrukturnih mreža.

Stellantis testira i validira 28 porodica motora proizvedenih od 2014. do 2019. godine u kategoriji benzinskih i dizel motora. Opsežni protokol validacije obuhvata testove emisija iz auspuha, lakoću startovanja, snagu motora, izdržljivost i pouzdanost, razređivanje ulja, rezervoar goriva, linije i filtere za gorivo, da navedemo samo neke. Upotreba e-goriva u do 28 miliona vozila u Stellantis-ovoj ponudi ima potencijal da smanji CO2 emisije za do 400 miliona tona u Evropi od 2025. do 2050. godine.

Proizvodnja e-goriva je prilika da se transformiše energetski suverenitet redefinišući mapu energetskih izvora na osnovu dostupnosti vetrovitih i sunčanih oblasti, umesto na trenutnim lokacijama eksploatacije fosilnih goriva.

Stellantis će investirati preko 30 milijardi evra do i tokom 2025. godine u elektrifikaciju i softver kako bi isporučivao električna vozila sa baterijskim pogonom koji ispunjavaju zahteve klijenata. Kompanija takođe proučava komplementarna rešenja za nastavak napora za smanjenje emisije CO2 kako bi ispunila svoje obećanje da će nuditi čista, bezbedna i pristupačna rešenja za mobilnost za društvo u celini.

stellantis bio goriva co2 emisija 3

Dugoročni strateški plan kompanije Dare Forward 2030 je vođen ozbiljnim smanjenjem emisija kako bi se CO2 smanjio na pola do 2030. godine, uporedivši metrike iz 2021. godine i postigao nultu emisiju ugljenika do 2038. godine uz jednocifrenu procentualnu kompenzaciju preostalih emisija.

Osnovni ciljevi strategije Dare Forward 2030 takođe uključuju da 100% prodaje putničkih automobila u Evropi i 50% prodaje putničkih automobila i lakih kamiona u Sjedinjenim Državama do kraja decenije budu BEV vozila; ambiciju da se udvostruče neto prihodi do 2030. (u odnosu na 2021.) i da se održe dvocifrene marže prilagođenog operativnog prihoda tokom čitave decenije; i cilj da kompanija postane broj jedan u zadovoljstvu kupaca za proizvode i usluge na svakom tržištu na kome je prisutna do 2030. godine. |