DriveGreen magazin - Green je IN

Mazda uvodi rotacioni motor u hibridnu eru

Mazda, poznata po tome što već decenijama ulaže u razvoj rotacionog motora, odlučila je da ovaj tip SUS motora koristi za svoje buduće plag in hibridne modele

Mazda rotacioni motor

Japanski proizvođači su mnogo uzdržaniji od evropskih kada je elekifikacija u pitanju, ali se čini da su znatno kreativniji. To potvrđuje i nedavna najava čelnika Mazde. Naime, proizvođač iz Hirošime je najavio da će u svojim plag in hibridnim modelima koristiti rotacioni, popularni, Vankel motor.

U pitanju je rešenje inženjera Feliksa Nankela koje je Mazda preuzela i koje već decenijama usavršava. Svakako jedan od najpopularnijih automobila sa ovim motorom je sportski kupe Mazda RX-8.

mazda rotacioni motor plug in hybrid 1

Ovaj koncept u početku nije stekao veću popularnost zbog loše pouzdanosti i kvaliteta, kasnije je problem bila previsoka potrošnja, ali potencijal itekako postoji. To potvrđuje i činjenica da je Mazda još pre tri decenije uspela da trijumfuje na trci u Le Manu sa automobilom pokretanim rotacionim Vankel motorom.

Danas je ovom agregatu japanski proizvođač našao potpuno drugu namenu. Najavljeno je da će se on koristiti u plug in hibridnoj verziji modela MX-30. U pitanju je Mazdin jedini električni krosover u ponudi, čiji najveći nedostatak je skromna autonmija sa jednim punjenjem baterije.
Kod plag in hibridne verzije ovog modela rotacioni motor će se zapravo koristiti samo za dopunjavanje baterije, dok će točkove i dalje da pokreće isključivo elektromotor. Slično rešenje danas priimenjuje i Nissan u modelu Qashqai.

Skromne dimenzije rotacionog motora će omogućiti minimalno povećanje mase automobila, kao i minimalno remećenje ponude prostora u automobilu. Takođe, činjenica da će rotacioni motor samo dopunjavati bateriju, a ne direktno pokretati točkove, znači da će uvek raditi na idealnim obrtajima, što bi trebalo da omogući bolju kontrolu potrošnje goriva. |