DriveGreen magazin - Green je IN

Simply clever – Predstavljena je potpuno nova Škoda Superb

Predstavljena je potpuno nova Skoda Superb. Češki brend, koji već dugo posluje pod krovom VW grupacije, poslednji je bastion ljubitelja tradicionalne automobilske škole. Nova Škoda Superb je najbolji primer

 nova Škoda Superb

Predstavljena je potpuno nova Skoda Superb. Češki brend, koji već dugo posluje pod krovom VW grupacije, poslednji je bastion ljubitelja tradicionalne automobilske škole. Nova Škoda Superb je najbolji primer

Ako su vam dodasili SUV i krosover modeli, kao i električni automobili, a volite i dizel motore, evo nečega interesantnog – potpuno nova Škoda Superb. Iako je zapravo hečbek sa petora vrata, Škoda Superb je jedan od poslednjih automobila u ovoj klasi koja nudi oblik klasičnog sedana. Čak je i Volkswagen Passat u poslednjoj generaciji predstavljen isključivo kao karavan.

nova skoda superb 5

Novi Superb se od početka nudi u dve karoserijske verzije, kao pomenuti “sedan” sa petora vrata, ali i kao karavan. Dizajn je u skladu sa ukusima tradicionalista, kojima je ova automobil očigledno namenjen. To znači veoma dinamična forma, ali bez zalaženja u avangardu.

nova skoda superb 2

Ko je tražio električnu verziju, ovde je neće pronaći, ali zato je tu dizel 2.0 u dve verzije – od 150 ili 190 konjskih snaga. Snažniji dizel se nudi u 4x4 verziji. Što se benzinskih motora tiče ponuda startuje sa 1.5 turbo četvorocilindrašem od 150 KS, a tu je i dvolitarski benzinac u verzijama od 200 ili 260 KS.

nova skoda superb 6

Ko baš želi da se vozi na struju, pa makar samo po gradu, može da se opredeli za plag in hibridnu verziju. Njen pogon sačinjava 1.5 turbo benzinski motor koji u kombinaciji sa elektromotorom raspolaže sa 200 KS. Baterija može da obezbedi autonomiju u elektro modu od 96 kilometara, dok se njeno dopunjavanje na punjaču od 50 kW od 10 do 80 odsto kapaciteta može obaviti za samo 25 minuta.

nova skoda superb 4

Enterijer je daleko napredniji od spoljašnjih linija. Bolje opremljene verzije poseduju ogroman centralni ekran multimedije od 13 inča, dok instrumente menja ekran dijagonale 19 inča. Srećom, tu su klasični rotirajući prekidači za komandovanje klimatizaciojom. U pitanju su “smart” komande kojima može da se dodeli i druga funkcija.

nova skoda superb 1

Prostranost i udobnost su visoko na listi prioriteta. Prednja sedišta se opciono nude sa masažerima u deset tačaka, dok je prtljažni prostor dodatno uvećan. Hečbek sada raspolaže zapreminom od 645 litara, dok je zapremina kod karavana uvećana na rekordnih 690 litara. |