DriveGreen magazin - Green je IN

Pogodite koliko košta prvenac iz Land Rover Classic odeljenja?

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera sa tradicionalnom temom – Classic Defender Works V8 Islay Edition

Land Rover Classic

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera sa tradicionalnom temom – Classic Defender Works V8 Islay Edition

Ovo tematsko izdanje slavi Spensera Vilksa, glavnog direktora kompanije Rover Car Company i jednog od osnivača Land Rovera, kao i škotsko ostrvo Ajla na kojem je nastao naziv Land Rover, kao jedne od kreatora nenadmašne zaostavštine Defendera.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 03 0

Classic Defender Works V8 Islay Edition inspirisan je Land Roverom Series IIa u vlasništvu Spensera Vilksa koji ga je i koristio, a sada je deo kolekcije Land Rover Classic i jednim od hebridskih ostrva na kojem je provodio odmore.

Vilksovo imanje Lagen na ostrvu Ajla korišćeno je za testiranje ranih prototipova, a 1947, dok je vozio svoj jako modifikovani Rover po neravnom pejzažu, lovočuvar imanja komentarisao je da to mora biti „Land Rover“ (lutalica poljima), i tako je nastao taj naziv.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 04 0

Uz iste tehničke specifikacije kao i Classic Defender Works V8, Islay Edition pokreće 5,0-litarski benzinski motor V8 od 405 KS u kombinaciji sa osmostepenim automatskim prenosom ZF. Svaki je sveobuhvatno restauriran, inženjerski obnovljen i nadograđen, upotrebom vozila donatora u razdoblju od 2012. do 2016. godine.

Svako pažljivo majstorski izrađeno i ručno sastavljeno vozilo je jedinstvena ponuda najprobirljivijim klijentima koji traže zaista luksuzan, sveobuhvatno inženjerski prilagođen, kolekcionarski klasični Defender, direktno od originalnog proizvođača.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 08 0

Works V8 Islay Edition biće ograničen na 30 primeraka, svi će biti karavani, i biće 17 dostupno kao 90 kratkog međuosovinskog rastojanja, a 13 kao verzija 110 sa sedam sedišta.

Classic Defender Works V8 Islay Edition ima završni sloj u Heritage sivoj – naglašenoj Srednje sivim tonovima originalnog Vilksovog vozila – sa Limestone kontrastnim krovom i čeličnim točkovima za zahtevne terene. Završni sloj lukova točkova takođe je Heritage siv, za još prefinjeniji dizajn eksterijera.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 09 0

Tradicionalni logotipi i oznake Land Rover imaju završni sloj u boji karoserije, a tu je i rešetka hladnjaka u klasičnom stilu, poznata iz davnog Defender Heritage Limited Edition, dok zadnji blatobrani takođe nose oznaku legendarnog nasleđa.

Enterijer Classic Defender Works V8 Islay Edition naglašava povezanost ovog vozila sa ostrvom Ajla, odakle potiče Land Rover (uključujući i nastanak samog imena Land Rover), kroz promišljene naglaske i neverovatnu pažnju posvećenu detaljima.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 11 0

Veze sa ostrvom Ajla utkane su u promišljene detalje koji se nalaze po čitavoj unutrašnjosti. Područje ramena na sedištima, delovi vrata, poklopac središnjeg naslona za ruke i detalji skriveni iza štitnika za sunce imaju završnu oblogu od taktilnog, posebno izabranog tvida, koji je izradila predionica Woolen Mill sa ostrva Ajla – pružajući jedinstvenu vezu sa lokacijom i njenim mestom u istorijatu Defendera.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 21 0

Detalji od hrastovog furnira protežu se do poda zadnjeg prtljažnog prostora, a prelepo obloženi i istrajni detalji zadovoljavaju iste stroge standarde kvaliteta i inženjerstva kao oni koji se primenjuju na najnovijim proizvodima Range Rovera. Sat na središnjem delu komandne table takođe reflektuje drvenu strukturu ostalih odlika.

Classic Defender Works V8 Islay Edition koristi istu osnovu kao Classic Defender Works V8. Svako vozilo je mukotrpno obnavljano i unapređuje klasični Defender koji su istražili stručni specijalisti Land Rovera Classic.

LAND ROVER CLASSIC DEFENDER WORKS V8 ISLAY EDITION 24 0

Donatorska vozila potiču iz razdoblja od 2012. do 2016, a Land Rover Classic ugrađuje moderni vazdušno ventilisani 5,0-litarski pogonski sklop V8 sa osmostepenim automatskim menjačem ZF. Performanse su besprekorne uz 405 KS i okretni momenat od 515 Nm. Islay Edition – kao i Works V8 – ubrzaće 0–60 mph za 5,6 sekundi, dok je najveća nominalna brzina 170 km/h.

Cena za Defender Islay Edition iznosi od 230.000 funti za 90-icu do 245.000 funti za model 110.