DriveGreen magazin - Green je IN

Novi Yaris Cross: više snage i tehnologije uz unapređen izgled

Stiže novi, snažniji ektrifikovani pogon s oznakom Hybrid 130, predviđen za sve opremljenije pakete opreme modela Yaris Cross, uključujući verzije GR Sport i novi Premiere Edition

Novi Yaris Cross

Stiže novi, snažniji ektrifikovani pogon s oznakom Hybrid 130, predviđen za sve opremljenije pakete opreme modela Yaris Cross, uključujući verzije GR Sport i novi Premiere Edition

Kako bi Yaris Cross zadržao svoju opštu dopadljivost, ova prva poboljšanja usmerena su na najvažnija razmišljanja s kojima se suočavaju kupci prilikom kupovine vozila ovog segmenta. Od svog predstavljanja 2021. godine, ovaj automobil se brzo etablirao kao snažan i veoma konkurentan izazivač na brzorastućem evropskom tržištu B-SUV klase i vodeći je u svom segmentu ove godine.

nova 2023 toyota yaris cross 1

Hibridno-električni pogon pruža snažnije i bolje performanse Yarisu Cross. Vožnja je sigurnija i lakša zahvaljujući najnovijim Toyotinim T-Mate sistemima bezbednosti i pomoći vozaču, a potpuno digitalno korisničko iskustvo i stilski detalji poboljšavaju moderan urbani stil. Njegovim uvođenjem završava se potpuna izmena Toyotine linije malih automobila, pored modela Aygo X i Yaris. Istovremeno, Yaris Cross čini deo moćne, nove Yaris porodice, pored hatchbacka i GR Yarisa čistih performansi.

nova 2023 toyota yaris cross 2

Yaris Cross se, osim toga, pridružuje svom bratskom modelu Yaris hatchback i s novom „dual hybrid“ pogonskom ponudom, odnosno uvođenjem pete generacije Toyotine hibridne tehnologije u novoj opciji pogonskog sklopa s oznakom Hibrid 130. Time je novim kupcima vozila B segmenta dat širi izbor mogućnosti za prelazak na manje vozilo, bez žrtvovanja performansi.

Provereni 1,5-litarski, potpuno hibridno-električni sistem opremljen je novim menjačem koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1). To, zajedno s podešavanjima elektronske jedinice za kontrolu snage (PCU), obezbeđuje 14% povećanje ukupne snage sistema, sa 116 KS/85 kW na 132 KS/97 kW. Ujedno, obrtni moment motora MG2 povećan je u celom opsegu broja obrtaja, s maksimalnim porastom za 30%, sa 141 na 185 Nm.

nova 2023 toyota yaris cross 5

Rezultat su bolje performanse, pri čemu je vreme ubrzanja od 0-100 km/h sada smanjeno za pola sekunde, na 10,7 sekundi, a referentna vrednost preticanja od 80-120 km/h smanjena je za 0,4 sekunde, na 8,9 sekundi. Kada je reč o emisiji CO2, uticaj emisije je minimalan zahvaljujući novom sistemu koji postiže najbolje rezultate u klasi sa 103-122 g/km.

Pristup informacijama, povezanost i zabava transformisani su uvođenjem novog digitalnog korisničkog iskustva. To podrazumeva i ekran s vozačevim instrumentima koji se može konfigurisati i prilagoditi tako da odgovaraju željama vozača, baš kao i multimedijalni sistem koji je moćniji, s bržim odzivom i širim spektrom funkcija. Ekrani su vodeći u svojoj klasi po veličini: sedam ili 12,3 inča za vozačevu instrument tablu, i devet ili 10,5 inča za multimedijalni ekran osetljiv na dodir, u zavisnosti od paketa.

nova 2023 toyota yaris cross 4

Ekran instrument table od 12,3 inča u visokoj rezoluciji sadrži brojčanike, informacije i grafiku s dobrom vidljivošću bez obzira na nivo osvetljenja. Vozač može da prilagodi izgled ekrana tako da odgovara njegovom raspoloženju ili prirodi putovanja podešavanjem četiri opcije prikaza: Smart, Casual, Sporty i Tough. |