Novi električni Mercedes EQS SUV menja standarde

Prema prvim zvaničnim najvama, novi električni Mercedes EQS će se u prodaji naći već tokom ove godine, ali cena će biti poznata tek po dolasku na naše tržište. Najavljena je i Maybach verzija

Novi električni Mercedes EQS SUV menja standarde

Prema prvim zvaničnim najvama, novi električni Mercedes EQS će se u prodaji naći već tokom ove godine, ali cena će biti poznata tek po dolasku na naše tržište. Najavljena je i Maybach verzija

Mercedes EQS bi mogao da se okarakteriše kao SUV verzija modela EQS saloon, ili kao električna verzija najluksuznijeg SUV sedmoseda, modela GLS. Baziran je na potpuno novoj platformi namenjenoj električnim automobilima, a u njenom podu se nalazi sakrivena litijum jonska baterija. U pitanju je platforma koji koristi i standardni EQS, tako da je većina specifikacija ista.

novi elektricni mercedes eqs cena 8

Sve verzije poseduju identičnu litijum jonsku bateriju kapaciteta 107,0 kWh. Model EQS 450+ raspolaže motorom od 355 konjsih snaga i 568 njutnmetara obrtnog momenta, što obezbeđuje autonomiju od 660 kilometara.

Verzija sa 4MATIC pogonom ima dva elektromotora. Ipak, deklarisana snaga je identična – 355 konja, s tim da obrtni moment iznosi 800 njutnmetara. U ovoj konfiguraciji autonomija je smanjena na oo 610 kilometara. Specifikacije ovih modela nisu saopštene.

novi elektricni mercedes eqs cena 1

Za sada najsnažnija verzija nosi oznaku EQS 580+ 4MATIC. Raspolaže sa 536 konjskih snaga i 858 njutnmetara obrtnog momenta. Sve navedene verzije poseduju 200 kW brzo punjenje koje bateriju od 10 do 80 odsto kapaciteta dopunjuje za 31 minut. Standardno automobil se isporučuje sa 11 kW AC punjačem.

novi elektricni mercedes eqs cena 3

U ovoj klasi se kod Mercedesa podrazumeva aktivno vazdušno oslanjanje sa mogućnošću podešavanja željenih vozačkih modova. Pored standardnih Eco, Sport, Comfort i Individual, verzije sa pogonom na sva četiri točk imaju i Offroad mod, koji automatski povećava klirens za 25 milimetara. Tu je i upravljanje na sva četiri točka.

novi elektricni mercedes eqs cena 10

Zahvaljujući ukupnoj dužini od 5.125 mm i mađuosovinskom rastojanju od 3.210 mm, Mercedes EQS nudi veoma prostranu kabinu sa tri reda sedišta. Sedmosed se nudi kao opcija, a standard je verzija sa pet sedišta. Kokpit bolje opremljenih verzija karakteriše i prednji panel koji integriše tri monitora, dok standard predstavljaju instrumenti u vidu monitora od 12,3 inča i multimedija u vidu ekrana osetljivog na dodir, dijagonale 12,8 inča.  |

novi elektricni mercedes eqs cena 9